Politika privatnosti kompanije IKEA i partnerske humanitarne organizacije

1. O ovom pravilniku o zaštiti privatnosti

U ovoj Politici privatnosti (u daljem tekstu „Politika") objašnjeno je kako IKEA Srbija d.o.o. registrovana pod br. 20287608, sa sedištem u Beogradu, ulica Astrid Lindgren 11 (u daljem tekstu „IKEA") i njene partnerske humanitarne organizacije (partneri), prikupljaju tvoje lične podatke, koriste ih i upravljaju njima. Kompanija IKEA i njeni partneri su posvećeni zaštiti i poštovanju tvoje privatnosti. Pažljivo pročitaj ova pravila da saznaš zašto i kako prikupljamo tvoje podatke i kako ih koristimo..

Što se tiče ličnih podataka koje prikupljamo, kompanija IKEA i njeni partneri su „zajednički rukovaoci obrade podataka“, tj. zajedno određuju svrhu i način obrade podataka.

Ako želiš da nas kontaktiraš u vezi sa tvojim ličnim podacima ili ovom Politikom, to možeš učiniti putem ispod navedenih kontakt podataka:
Naziv firme: IKEA Srbija d.o.o.
Adresa: Astrid Lindgren 11, 11231 Beograd
Telefon: +386 (0) 11 7 555 444
Ako želiš da nas kontaktiraš imejlom, klikni ovde


2. Kako i kada prikupljamo tvoje lične podatke ?

Tvoje lične podatke prikupljamo kada je to relevantno za tebe kao kupca koji nudi donaciju ili koristi našu uslugu.

Tvoje lične podatke dobijamo direktno od tebe, kada popuniš obrazac zahteva.

Tvoje lične podatke nećemo koristiti u marketinške svrhe, osim ako nam to izričito ne dozvoliš. Svi tvoji lični podaci smatraju se poverljivim, a IKEA i njeni partneri ih čuvaju na bezbedan način.


3. Koje podatke prikupljamo direktno od tebe?

Uobičajeni podaci koje prikupljamo od kupaca su: ime, prezime, adresa, broj telefona, imejl adresa, fotografija predmeta koji se donira.


4. Koja su tvoja prava u vezi s obradom ličnih podataka?

Imaj na umu da, u bilo kom trenutku, od kompanije IKEA imaš pravo da zatražiš:


pristup svojim ličnim podacimaMožeš pitati kompaniju IKEA u koje svrhe koristi podatke koji se tiču tebe, i možeš zatražiti pristup takvim ličnim podacima. Osim toga, imaš pravo da znaš svrhu obrade, skupove tvojih ličnih podataka koje čuvamo, treće strane ili skupove trećih strana sa kojima se tvoji lični podaci dele, vremenski period tokom kog zadržavamo podatke, kao i naš izvor podataka koje nismo prikupili direktno od tebe.
primerak tvojih ličnih podataka koje čuvamoSlobodno kontaktiraj s nama ako želiš primerak pojedinih ili svih ličnih podataka koje imamo o tebi.
ispravka pogrešno unesenih podatakaŽelimo da budemo sigurni da su tvoji lični podaci ispravni i ažurni. Možeš zatražiti da ispravimo ili uklonimo podatke koje smatraš netačnim ili zastarelim.
ispravka pogrešno unesenih podatakaMožeš nas zamoliti za prekid obrade, ili čak brisanje ličnih podataka koje posedujemo. Ako su tvoji lični podaci neophodni za izvršenje određenih ugovornih obaveza kompanije IKEA prema tebi, IKEA možda neće biti u stanju da izvrši takve ugovorne obaveze. Isto tako, ako su tvoji lični podaci potrebni kako bi se IKEA pridržavala određenih zakonskih obaveza (npr. poreski propisi), tvoj zahtev se ne može rešiti.
ispravka pogrešno unesenih podatakaAko osporavaš tačnost tvojih podataka, ili nam više nisu potrebni lični podaci za svrhu obrade, ali ih ti zahtevaš zbog uspostavljanja, sprovođenja ili obrane pravnih potraživanja, ili se protiviš obradi po osnovu razloga koje IKEA smatra legitimnim, imaš pravo da zatražiš ograničenu obradu svojih ličnih podataka.
prigovor na način na koji rukujemo tvojim podacimaNe zaboravi da imaš pravo da uložite prigovor na obradu tvojih ličnih podataka prema zakonskim osnovama koje IKEA smatra legitimnim. Uz to, imaš pravo i da u bilo kom trenutku uložiš prigovor na obradu tvojih ličnih podataka u svrhu direktnog marketinga, koja uključuje profilisanje u meri u kojoj je isto povezano s direktnim marketingom.
prebacivanje podataka drugom rukovaocu obrade ličnih podataka (pravo na prenos podataka)Ako se obrada zasniva na saglasnosti ili se vrši automatizovano, imaš pravo da od kompanije IKEA zatražiš prenos tvojih podataka drugom rukovaocu obrade ličnih podataka.

Za ostvarivanje dalje navedenih prava, molimo te da upotrebiš kontakt podatke kompanije IKEA navedene u poglavlju „O ovom pravilniku o privatnosti“.

Ako te ne zadovoljava način na koji prikupljamo ili koristimo tvoje lične podatke, imaš pravo da se u svakom trenutku obratiš Agenciji za zaštitu ličnih podataka.


5. Gde se čuvaju tvoji lični podaci?

Lične podatke koje o tebi prikupimo čuvamo u bezbednom okruženju. Tvoji lični podaci su zaštićeni od neovlašćenog pristupa, otkrivanja, upotrebe, izmene ili uništavanja od strane bilo koje organizacije ili fizičkog lica.

Određeni podaci se i dalje čuvaju u štampanom obliku, ali je naša namera da digitalizujemo sve lične podatke koje obrađujemo. Obrađeni se podaci čuvaju u prostorijama i informacionim sistemima kompanije IKEA, ali ponekad podatke čuvamo i na serverima naših pouzdanih partnera.


6. Da li IKEA deli tvoje podatke sa trećim stranama?

Kompaniji IKEA i partnerima sa kojima radimo je zaštita tvoje privatnosti veoma važna, stoga nikad nećemo deliti tvoje lične podatke sa trećim stranama u svrhu koja nije opisana u ovom Pravilniku.


7. Koliko dugo IKEA čuva tvoje lične podatke?

Kompanija IKEA i njeni partneri neće čuvati tvoje lične podatke duže nego što su oni neophodni radi ispunjenja određene svrhe. Više informacija o vremenskom periodu zadržavanja određenih vrsta podataka možeš naći u poglavlju „U koje svrhe koristimo tvoje lične podatke?“.


8.U koje svrhe koristimo tvoje lične podatke?

Tvoje lične podatke koristimo na različite načine, uglavnom za izvršenje ugovorenih obaveza prema tebi, ali ih ponekad koristimo i za unapređenje iskustva kupovine, direktan marketing, ili iz bezbednosnih razloga. Molimo te da klikneš na određeni naslov u nastavku teksta da saznaš više o svrsi i pravnom osnovu za prikupljanje podataka.


8.1. Obrada donacija i pružanje usluga

Kada lično zatražiš donaciju ili ispuniš obrazac zahteva, od tebe će se zahtevati da ostaviš određene lične podatke koji su potrebni za adekvatno izvršenje usluge. Kako bismo se postarali da usluga koju tražiš od nas bude izvršena na ispravnoj adresi, sarađujemo sa našim partnerima iz humanitarnih organizacija i sa njima delimo neke od tvojih ličnih podataka koji su potrebni za pružanje odgovarajućih usluga (npr. tvoje ime, adresa dostave i sve opcije povezane sa isporukom koje dostaviš)


8.2. Služba za kupce

Ako kontaktiraš našu službu za kupce (npr. ako zatražiš uputstva za sastavljanje ili želiš da vratiš proizvod, itd.) bilo u robnoj kući IKEA ili putem nekog drugog kanala za komunikaciju koji ti je na raspolaganju, biće nam potrebni tvoji kontakt podaci kako bismo mogli da rešimo zahtev zbog kog nam se obraćaš. Takvi podaci će biti upotrebljeni samo za tu svrhu. U određenim slučajevima ćemo koristiti usluge trećih strana kojim smo poverili tvoje podatke, u meri u kojoj je to neophodno za rešavanje tvojeg slučaja (npr. ovlašćeni servis za električne uređaje koje smo prodali, pružaoci usluga dostave, itd.), kao što je opisano u poglavlju „Da li kompanija IKEA deli tvoje podatke sa trećim stranama?“. U ovom slučaju, oni mogu biti pružaoci usluga prevoza i montaže, kao i dobavljači IT sistema koji rade pri kompaniji IKEA kao deo tehničke podrške.

Isto tako, možeš kontaktirati IKEA službu za kupce kad želiš da obaviš kupovinu putem telefona. Da telefonski obaviš kupovinu, IKEA mora da obradi tvoje podatke kao što su: ime i prezime, adresa za slanje računa, adresa za dostavu, glas, broj telefona i adresa elektronske pošte. Ovo su podaci koje deliš dobrovoljno i, ako to ne učiniš, postoji mogućnost da isporuka neće biti obavljena.

Tvoji razgovori sa IKEA službom za kupce se snimaju. Ovi zapisi se koriste za dokazivanje sadržaja razgovora, i za poboljšanje kvaliteta naših usluga. Ako ne želiš da razgovor između tebe i IKEA zaposlenih bude sniman, preporučujemo ti da koristiš oblik komunikacije putem kontakt-obrasca ili da posetiš robnu kuću IKEA.


8.3. IKEA veb-sajt

Neki podaci o tebi se mogu prikupljati i prilikom posete IKEA veb-sajtu (bilo da se radi o maloprodajnim ili stranicama za uređenje enterijera). Ovi podaci se obrađuju u određenu svrhu, o čemu ćemo te obavestiti najkasnije u vreme prikupljanja istih (npr. za onlajn prodaju, čuvanje spiska za kupovinu ili tvog projekta uređenja enterijera, itd.). U ovom slučaju, ako nam ne daš određene podatke, to može ograničiti mogućnost obavljanja onlajn kupovine ili smanjiti nivo zadovoljstva iskustvom kupovine.


8.4. Kolačići

Kako bismo održavali internet stranicu i osigurali funkcionalnost kakvu očekuješ, IKEA koristi tehnologiju koja je poznata pod nazivom „kolačići“. Kolačići su male datoteke koje šaljemo na tvoj računar, i kojima kasnije imamo pristup. Oni mogu biti privremeni ili trajni, i koriste, na primer, Javascript ili Flash tehnologiju. Zahvaljujući kolačićima sa naše internet stranice, možeš vršiti pretragu bez poteškoća i videti prikaz tebi relevantnih rezultata. Kolačići nam pokazuju šta je ono što zanima tebe i druge posetioce našeg veb-sajta, što nam pomaže da unapredimo korišćenje stranice za sve.


Najznačajniji kolačići koje koristimo su:

  • Strogo neophodni kolačići. Potrebni su kako bi se osigurao rad internet stranice zbog efikasnosti, iz tehničke perspektive.
  • Funkcijski kolačići. Pomažu nam da unapredimo tvoje iskustvo tako što pamte tvoje izbore.
  • Kolačići za praćenje aktivnosti. Oni prikupljaju informacije o načinu na koji koristiš naš veb-sajt i prate učinak.

Specifično:


Postavke Ovi kolačići omogućuju našim veb lokacijama da zapamte informacije koje menjaju način na koji se veb lokacija ponaša ili izgleda, kao što su stanja mreže izgleda i spiskova, sačuvani parcijalni obrasci, itd.
Gubitak informacija pohranjenih u preferencijalnom kolačiću može smanjiti funkcionalnost veb lokacije, ali ne bi trebalo da ometa funkcionisanje iste.
AnalitikaGoogle Analytics je analitički alat kompanije Gugl koji pomaže vlasnicima veb lokacija i aplikacija da shvate kako se njihovi posetioci kreću na stranicama. Može koristiti skup kolačića za prikupljanje informacija i izveštavanje o statistici korišćenja veb lokacije bez ličnog identifikovanja pojedinačnih posetilaca Guglu. Glavni kolačić koji koristi Google Analytics je kolačić „_ga“.
BezbednostKoristimo bezbednosne kolačiće za proveru autentičnosti korisnika, sprečavanje neovlašćenog korišćenja akreditiva za prijavu i zaštitu korisničkih podataka od neovlašćenih strana.

Kolačićima koji se čuvaju na tvom računaru možemo pristupiti kada posetiš naš veb-sajt ili otvoriš imejl koji šaljemo. Ako želiš da izbrišeš kolačiće koji su već na tvom računaru, pogledaj uputstva u svom pretraživaču klikom na opciju „Pomoć“ u meniju pretraživača.

Kolačiće obrađujemo isključivo uz tvoj pristanak. Da povučeš ili dađ svoj pristanak na upotrebu kolačića, odaberi odgovarajuće postavke u svom pretraživaču. Međutim, neke od funkcija naše internet stranice možda neće raditi bez kolačića. Kad zatražimo pristanak, mi ćemo predstaviti svrhu u koju će se ove vrste podataka o tebi obrađivati i informisaćemo te o tvojim pravima. Više informacija o kolačićima možeš pronaći ovde.


8.5. Ostale internet stranice

IKEA stranice mogu sadržati veze do stranica trećih strana. Ovaj Pravilnik važi samo na ovoj stranici, pa je potrebno da, kada posetiš druge stranice, pročitate Pravilnike o zaštiti privatnosti tih stranica.


8.6. Ostali lični podaci koje nam daješ

Možeš nam dobrovoljno dati podatke o svom ličnom izboru proizvoda, razlozima za kupovinu određenih proizvoda, podatke o porodici i načinu života – pomoću kojih možemo saznati više o tvojim izborima u vezi s kupovinom i dodatno unaprediti tvoje iskustvo kupovine.

U svakom od navedenih slučajeva nastojaćemo da ti pružimo pouzdane informacije u vezi s obradom podataka.


9. Stupanje na snagu i izmene Pravilnika o zaštiti privatnosti

Ovaj Pravilnik stupa na snagu dana 20. maja 2019. godine.
Pravilnik o zaštiti privatnosti podleže redovnim revizijama, a svaku ažuriranu verziju ćemo postaviti na ovu internet stranicu.

*Utvrđenu na osnovu relevantne odluke Evropske komisije.


10. IKEA Politika privatnosti

Ovaj Pravilnik zaštiti o privatnosti sadrži informacije u vezi sa predmetnim aktivnostima obrade, a kompletna pravila o zaštiti privatnosti u vezi sa svim IKEA aktivnostima obrade mogu se pronaći na glavnoj stranici kompanije IKEA www.ikea.com.